اگر دنبال آن هستید که شرایط تحصیل در آلمان را بدانید و حجم بالای اطلاعات دربارهی مراحل کار، باعث سردرگمیتان شده است، به سراغ مطلب مفیدی آمدهاید.
در اینجا، فرآیند تحصیل در آلمان بهعنوان دانشجوی بینالملل را در هشت گامی که باید طی کنید به زبانی ساده بیان کردهایم. این هشت گام را یکییکی دنبال کنید تا بدانید کجای کار هستید و برای تحقق رویای تحصیل در آلمان، به چه چیزی نیاز دارید.
در این مقاله میخوانید:
فرآیند درخواست تحصیل در آلمان
۱. یافتن برنامهی مطالعاتی
۲. برآورده کردن تمامی شرایط لازم
۳. یادگیری زبان آلمانی
۴. تأمین منابع مالی لازم
۵. ارائهی درخواست پذیرش
۶. دریافت ویزای دانشجویی آلمان
۷. یافتن محل اسکان
۸. ثبتنام در دانشگاه موردنظر
۱. یافتن برنامهی مطالعاتی
(حداقل سه ماه قبل از تصمیمگیری، کار جستجو را آغاز کنید)
اولین گام در برنامهریزی تحصیل در آلمان، پیدا کردن دانشگاه و انتخاب برنامهای مطالعاتیست که با علایقتان همسو باشد.
این قسمت نباید دردسر زیادی داشته باشد، چون دانشگاههای بسیار و برنامههای مطالعاتی بیشماری در دسترس است و قطعاً کیفیتی در سطح جهانی دارند. فارغ از آنکه در زندگی کدام مسیر را دنبال میکنید، مطمئناً برنامهای مطالعاتی خواهید یافت که با خواستههای تحصیلی و برنامههایتان برای آینده تناسب داشته باشد.
اما اگر قبل از آنکه فرآیند درخواست تحصیل خود در آلمان را آغاز کنید، وقت زیادی روی این موضوع صرف نکرده باشید، یافتن دانشگاه و برنامهی مطالعاتی ممکن است وقتگیر باشد. تعداد زیاد دورههای موجود میتواند یکی از دلایلی باشد که هنوز تصمیم خود را نگرفتهاید.
پیشنهاد میکنیم حداقل سه ماه پیش از آنکه تصمیم نهایی را بگیرید، به برنامهی مطالعاتی فکر کنید. برای بررسی تمامی دانشگاههای آلمانی که دورههای مرتب با رشتهی تخصصیتان را ارائه میدهند، این بازهی زمانی کفایت میکند.
وقتی آن دانشگاههای آلمانی را یافتید، میتوانید روی فهرست کوتاهتری از دانشگاههایی تمرکز کنید که ایدهآل به نظر میرسند. یا میتوانید فقط روی یک دانشگاه تمرکز کنید یا به چند دانشگاهی که بیشتر میپسندید درخواست دهید تا شانس خود را برای گرفتن پذیرش افزایش دهید.
یافتن دانشگاه و برنامهی مطالعاتی اهمیت زیادی دارد چون تعیینکنندهی همه چیز است.
۲. برآورده کردن تمامی شرایط لازم
(دو هفته قبل از باز شدن فرصت درخواست)
حال که تصمیم گرفتهاید در کدام رشته و دانشگاه شرکت کنید باید تمامی شرایط لازم را بررسی کنید. برای این منظور، به سراغ وبسایت دانشگاه و بخش شرایط پذیرش (admission requirements) میروید. اگر قسمتهایی را متوجه نمیشوید، حتماً مستقیم با دانشگاه تماس بگیرید.
بسته به دانشگاه و نوع رشتهای که انتخاب میکنید، شرایط ورود متفاوتاند، پس توصیه میشود بخش شرایط لازم را چندین بار بخوانید.
زمانبندی اشتباه و گم کردن مدارک شایعترین مشکلاتی هستند که در این مرحله رخ میدهند و هر دو میتوانند به تأخیر در پذیرش یا حتی رد درخواست منجر شوند. برای جلوگیری از چنین اتفاقی، باید این مدارک را خیلی زود آماده کنید.
مثلاً، برای آنکه بتوانید در آزمون استاندارد مهارت زبان آلمانی شرکت کنید، لازم است حداقل سه ماه یک دوره آموزش زبان را بگذرانید. اگر یادگیری زبان آلمانی را از صفر شروع میکنید، این دوره ممکن است بیشتر طول بکشد.
تصدیق و تأیید مدارکتان هم ممکن است تا صادر شدن مدارکتان به همین اندازه طول بکشد. با در نظر گرفتن تأخیر مقطعی ناشی از ماهیت چنین فرآیندی، باید مدارک خود را حداقل ۴ ماه قبل از درخواست برای پذیرش در دانشگاه آماده کنید.
۳. یادگیری زبان آلمانی
(یادگیری را ۶ ماه قبل از درخواست یا شروع دورهی تحصیلی آغاز کنید)
موفقیت شما در دانشگاه عمیقاً به مهارتهایتان در زبان آلمانی بستگی دارد، حتی اگر برنامهی تحصیلیتان به زبان انگلیسی باشد. دانش قوی نسبت به زبان آلمانی تضمینکنندهی آن است که مطالب درسی را متوجه خواهید شد، آنچه درس داده میشود را خواهید فهمید، و در عین حال، میتوانید نظرات خود را هم به درستی بیان کنید.
بیشتر دورههای لیسانس در آلمان به زبان مادری تدریس میشوند، درحالیکه بسیاری از برنامههای مطالعاتی در مقاطع تحصیلی بالاتر، یا کاملاً یا تا قسمتی به زبان آلمانی هستند. به غیر از این مورد، اغلب در دانشگاه مجبور خواهید شد با افراد محلی به زبان آلمانی صحبت کنید.
شاید سخت باشد که یادگیری زبان آلمانی را از صفر شروع کنید. اما اگر زود شروع کنید، تا زمانی که به آلمان برسید، زبان آلمانی را روان صحبت خواهید کرد. توصیه میکنیم حداقل ۶ ماه قبل از آغاز دورهی تحصیلیتان (یا اگر مهارت زبان آلمانی از شرایط لازم است، قبل از درخواست خود) کار یادگیری مقدماتی زبان آلمانی را شروع کنید.
۴. تأمین منابع مالی لازم
(حداقل و هفته قبل از درخواست برای ویزای دانشجویی آلمان)
گام بعدی آن است که مطمئن شوید تمکّن مالی لازم برای زندگی و تحصیل در آلمان را دارید. تحت قوانین جاری، هر دانشجوی خارجی که از اتحادیهی اروپا (EU) یا منطقهی اقتصادی اروپا (EEA) نباشد باید برای تأمین اقامت خود در آلمان طی تحصیلاتش، تمکن مالی لازم را داشته باشد.
یک دانشجوی بینالملل در آلمان باید حداقل ۱۱،۲۰۸ یورو در اختیار داشته باشد. تخمین زده میشود که این مبلغ برای تقبل هزینهی زندگی در سال اول تحصیلات یک دانشجو کافی باشد. لازم است این مبلغ به یک حساب بانکی مسدود آلمانی واریز شود.
نکته مهم
اگر میخواهید شانس دریافت ویزای دانشجویی آلمانی خود را افزایش دهید، باید به عنوان مدرک تمکن مالی، از یک حساب مسدود استفاده کنید.
حساب مسدود، نوعی حساب بانکی خاص است که به منظور اثبات تمکن مالی شما برای زندگی یکساله در آلمان استفاده میشود.
طبق قوانین موجود تا سال ۲۰۲۳، بهعنوان یک خارجی در آلمان باید حداقل ۹۳۴ یورو در ماه برای مخارج زندگی داشته باشید. پس لازم است قبل از درخواست برای ویزای کارآموزی (Internship)، در کل، ۱۱،۲۰۸ یورو در حساب بانکیتان باشد.
۷. یافتن محل اسکان
(هر چه زودتر انجام شود. جستجو را حداقل ۳ تا ۶ ماه قبل از رسیدن به آلمان شروع کنید)
حال که رسماً بهعنوان دانشجو در آلمان پذیرفته شدهاید و ویزای دانشجویی خود را دارید، باید دنبال محلی برای اقامت باشید. محل اقامت در آلمان برای دانشجویان بینالملل چندان گران نیست، اما طبیعتاً بهعنوان یک دانشجوی خارجی، باید سخت تلاش کنید تا مناسبترین مکان زندگی از نظر هزینه را پیدا کنید.
فراموش نکنید که به دلیل تعداد محدود خانههای دانشجویی و آپارتمانهای مشترک، یافتن محل اقامت در آلمان هر سال دشوارتر میشود. به همین دلیل، بسیاری از دانشجویان فشار روحی زیادی را تحمل میکنند.
توصیه میکنیم این مسئله را در اولویت قرار دهید، چون اگر بهموقع محل سکونتی پیدا نکنید، یافتن راهحل ممکن است وقت و هزینهی زیادی از شما بگیرد. این موضوع را در خاطر داشته باشید و سعی کنید قبل از رسیدن به آلمان، محل اقامت خود را آنلاین پیدا کرده و ودیعهی اولیه برای قطعی شدن محل زندگیتان را پرداخت کنید.
۸. ثبتنام در دانشگاه موردنظر
(هفتهی اول پس از رسیدن به آلمان)
گام نهایی برای پذیرش رسمی در دانشگاه موردنظرتان این است که در دورهای که پذیرفته شدهاید ثبت نام کنید. از این نظر، فرآیند ثبتنام، شما را از یک درخواستدهندهی موفق به یک دانشجوی رسمی در آلمان تبدیل میکند.
تحصیلات عالی دولتی در آلمان رایگان است، اما باید شهریهی ثبتنام را پرداخت کنید که چیزی بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ یورو است. علاوه براین، باید هزینهی بلیط ترم خود را برای استفاده از حمل و نقل رایگان شش ماهه پرداخت کنید.
برای ثبتنام در دورهی دانشگاهی خود در آلمان، لازم است شخصاً در دفتر امور اداری دانشگاه خود حاضر شوید و مدارک زیر را تحویل دهید:
- گذرنامهی معتبر
- عکس گذرنامه
- ویزا یا مجوز اقامت
- فرم درخواست تکمیل و امضا شده
- مدارک تحصیلی (اصل مدارک یا کپی رسمی)
- نامهی پذیرش
- مدرک اثبات بیمهی سلامت در آلمان (میتوانید بیمهی سلامت خود را از اینجا دریافت کنید)
رسید پرداخت شهریه
پس از ثبتنام در دانشگاه، دفتر اداری مدرک نامنویسی (کارت شناسایی) را صادر میکند که میتوانید بعدتر از آن برای درخواست مجوز اقامت و حضور در کلاسها استفاده کنید.
نیاز به مشاوره دارید؟
ما در Vira Study در کنار شما هستیم، اگر در هر مرحله از مسیر تحصیل در آلمان نیاز به مشاوره دارید، با مشاوران ما در Vira Syudy در تماس باشید. ما با سالها تجربه و صدها پرونده موفق در اعزام دانشجو به آلمان مشاور مطمئنی برای شما خواهیم بود.